Vanliga frågor


Är cortenprodukten rostig när jag får den levererad?


Svar: Våra cortenprodukter levereras nytillverkade i sin ursprungliga mörkgrå stålfärg. Den rostiga ytan bildas långsamt när produkten får stå utomhus under en tid. Redan efter någon vecka börjar den rostiga färgen att synas och med tiden blir den mörkare och mörkare. Cortenstålet behöver ett varierat klimat där det utsätts för fuktig luft, och emellanåt får torka helt, för att bäst bilda den rostiga skyddande ytan.

Kan man påskynda den rostiga processen?

Svar: För att "kicka igång" rostprocessen kan man blanda vägsalt med vatten och spraya på ytan. Efter max ett dygn bör saltet borstas av och sköljas bort ordentligt med vatten. Vi rekommenderar att man bara gör detta vid ett tillfälle. Gör man det fler gånger finns det risk för att den rostiga ytan inte blir lika tålig, jämn och fin. Men det bästa för din cortenprodukt är att låta den naturliga processen ha sin gång och inte försöka påskynda alls. En varierad väderlek och lite tålamod från din sida ger det bästa reslutatet.

Kan cortenprodukten missfärga andra material?

Svar: Under tiden som cortenstålet bygger upp den rostiga ytan kan den missfärga känsliga och porösa underlag så som exempelvis betongplattor. Man bör därför vara försiktig med var man placerar produkten den första tiden. När yta har blivit tillräckligt tät och stark kommer den inte att färga av sig mer.

Kan man beställa kantstöden i andra längder och höjder än de som står med i webshopen?

Svar: Det går bra beställa andra längder och höjder, men leveranstiden kan öka något eftersom det inte är mått som ingår i vårt ordinarie sortiment.

Du kan även beställa kapning av kantstöden från vårt ordinarie sortiment, Smidig och Basic. Det tillkommer då en kostnad på 60 kr per kapning. Du hittar kapning som tillval längst ner på sidan för kantstöden. 

Efter att du lagt in det antal kapningar du önskar, och genomfört beställningen till fullo, skickar du ett separat meddelande till oss där du uppger ditt namn, ordernummer och i vilka exakta mått du önskar få kantstöden kapade. Vi registrerar detta och meddelar verkstaden om ditt önskemål.

Hur kan man själv kapa kantstöden?

Svar: Med en vinkelslip kan man lätt kapa kantstöden till de längder man vill ha. 

Hur mycket kan man böja kantstöden?

Svar: Ett kantstöd med tjocklek 3 mm och en höjd på 15-20 cm i en längd på 2,25 m eller 3 m går att böja i en radie på ca 1,5 m (=3 m i diameter). Med en tjocklek på 4 mm går det också att böja kantstödet men inte lika mycket. 

Behöver jag isolera mitt planteringskärl?

Svar: Planteringskärlen är mycket tåliga och hållbara. De tål både värme och kyla. Men vill man plantera växter som skall övervintra, så som perenner, buskar och träd, rekommenderar vi att man köper platonmatta på någon bygghandel och isolerar planteringskärlets insida innan man fyller det med jord och växter. Platonmattan skyddar mot kyla och även mot att kärlet blir för varmt av solens strålar. Ett annat förslag är att lägga frigolit eller cellplast på insidan. Men frigoliten tar mer plats och är svår att använda i de runda planteringskärlen.

Finns det dräneringshål i botten på planteringskärlen?

Svar: Ja, alla planteringskärl har dräneringshål i botten. För att få god dränering rekommenderar vi att man också lägger lecakulor eller annat dränerande material i botten på lådorna och sedan en markduk över detta material innan man fyller lådorna med jord.

Är priserna med eller utan moms?

Svar: Alla priser är inklusive moms.